Kellaritilat kuiviksi – kaupan päälle hieno piha ja hyvä mieli

Jaana ja Juha Jokiniemi ostivat vuonna 2020 kodikseen 80-luvun alkupuolella rakennetun talon, joka sijaitsee rinnetontilla Sastamalassa. Talon alakerrassa on varastotiloja, autotalli, kylpyhuone ja sauna. Jo taloa ostaessa oli tiedossa, että salaojaremontin tarve oli olemassa ja Jokiniemet päättivät hoitaa asian kuntoon samantien. Alunperin tarkoitus oli, että halutaan ostaa työ paikalliselta pienyrittäjältä idealla “mies ja kaivinkone” ja ensimmäinen tarjouspyyntö lähtikin pienemmälle kaivinkoneyritykselle. Tarkemmat selvittelyt osoittivat, että työn tekijää oli tällä ajatuksella yllättävän vaikea löytää – työhön olisi kulunut koko kesä ja projekti tuntui liian haastavalta. Ystävän ehdotuksesta Jokiniemet päätyivät pyytämään tarjoukset myös parilta isommalta alan yritykseltä, joista vertailun päätteeksi päädyttiin valitsemaan Salaojakeskus. Ratkaisevina tekijöinä ostopäätöstä tehdessä olivat hinta ja leppoisan rento, mutta asiallinen asenne. – Lipeviä myyntimiehiä en halunnut. Salaojakeskuksen Teemu ja Risto hoitivat myyntitilanteen hienosti. Huomasi, että nämä miehet tietävät, mitä tekevät ja erityisesti pidin siitä, kun kauppoja ei väkisin haluttu puristaa loppuun vaan tilanne ja koko projekti hoidettiin viimeisen päälle hyvällä otteella ja rennolla tyylillä, kertoo itse suoramyynnin parissa yli kymmenen vuotta työskennellyt Juha. Rinnetontilla oli talon seinän tuntumassa ennestään luonnonkivimuuri, jonka kohtalo salaojaremontin aikana mietitytti. Teemu ja Risto ideoivat yhdessä Jokiniemien kanssa vanhan kivimuurin tilalle uuden muurin, johon pariskunta on erittäin tyytyväinen: – Muuriin upotettiin myös valot, jotka toivat pihalle kaivattua lisävalaistusta, Juha lisää.

Yllätyksiä ja ruusupensaita

Remontti aloitettiin ensimmäisten helteiden aikaan, jotka vuonna 2021 saapuivatkin yllättävän aikaisin. Projekti laitettiin alulle ja kaivuutyöt etenivät suunnitelmien mukaisesti, kunnes talon yhdeltä kulmalta löytyi kaivuutöiden yhteydessä kallio, jonka sijainnista ei ennen remonttia ollut tietoa.

– Olen tyytyväinen siihen, että yhteisen pohdinnan jälkeen päädyttiin parhaan mahdollisen lopputuloksen takaamiseksi leikkaamaan kallion läpi ja sen myötä saatiin remontti tehtyä suunnitelmien mukaisesti. Hommaan meni yksi ylimääräinen työpäivä, kun paikalle kutsuttiin mies ja timanttilaikka, mutta se kannatti, sillä pohja- ja sadevedet ohjautuvat nyt talon kaikilta seinustoilta juuri oikeisiin paikkoihin jättäen kellaritilat kuiviksi, Juha kertoo.

– Tykättiin siitä, kun kaivuutöiden yhteydessä maan sisältä löytyneistä kivistä ideoitiin tontille muuri, joka täytettiin joutomaalla. Yleensähän nämä kivet kuljetetaan työmaalta pois, mutta päädyimme jättämään kivet tontille, jonka myötä rinteeseen saatiin lisää tasamaata.

Projektin alussa sovittiin, että tontin laidalla kukoistaneet ruusupensaat säästettäisiin ja koneet kiertelivät ja varoivat pensaita huolella ensimmäisen viikon verran.

– Sitten huomattiinkin, että nämähän on niitä kurtturuusuja, mitkä piti hävittää! Juha nauraa.

Kurtturuusut on määritetty haitalliseksi vieraslajiksi ja ne tulisi hävittää esimerkiksi poistamalla koko kasvi juurineen. Kaivinkoneella pensaiden juurineen poistaminen onnistuikin näppärästi ja töitä päästiin jatkamaan.

Aikataulussa pysyttiin

Kaikkineen salaojaremontin aikatauluksi ilmoitettiin Salaojakeskuksen taholta pari viikkoa.

– Vähän kyllä tätä epäiltiin, kun maan uumenista paljastui yllätyksiä, tekemistä oli niin paljon ja aikaa niin vähän, mutta luvatussa aikahaitarissa pysyttiin, Jaana Jokiniemi iloitsee.

Jokiniemille jäi kahden viikon mittaisesta urakasta hyvät muistot:

– Hyvällä sykkeellä hoitivat! Etenkin mieleen jäi se, miten hienolla asenteella Salaojakeskuksen asentajat tekivät homman alusta loppuun. Hellepäiviä riitti, mutta hymyn pilke asentajien silmissä heti aamuvarhaisella toi remonttiin hienoa, lämmintä tunnelmaa. Erityisesti mieleen jäi asentaja-Millan punaiset posket ja hymy, Jaana kertoo.

Myös työnjohdon mukanaolo työmaalla teki vaikutuksen. Juha kertoo, että johtokaan ei ollut “turhantärkeä“, vaan toiminnasta näki, että työmaalla ei oltu ensimmäistä kertaa ja Juha piti tärkeänä asiana, että myös työnjohto on perillä siitä, mitä työmaalla oikeasti tapahtuu.

Viimeistely tehtiin huolella

Piha jäi remontin jäljiltä siistiin kuntoon uusine muureineen ja kaiken kaikkiaan Jokiniemille jäi oikein hyvä mieli – ja ammattitaidolla kerralla kuntoon laitetut salaojat!

– Kolmeen metriin saakka paikoin kaivettiin seinänvierustaa auki. Pohjatyöt tehtiin huolella ja urakassa edettiin meitä asiakkaita kuunnellen.

Asentajatkin viihtyivät työmaalla mainiosti, sillä heitä hemmoteltiin päivittäin kahvilla ja herkuilla. Erityisen mukava ja mieleenpainuva yhteistyö ei jäänyt asentajiltakaan huomioimatta:

– Kirsikkana kakun päällä huomasimme, että maan uumenista remontin aikana löytynyt kaunis, sydämenmuotoinen kivi oli loppusilauksena asetettu kauniisti pihamaalle. Siinä se on edelleen mukavana muistona hyvin sujuneesta urakasta, Jaana sanoo.